Våra höns

Sommaren 2015 utökade vi äntligen flocken med en hönsflock! Jag hade länge velat ha hönor men det tog många år att övertyga Jonas om det förträffliga med en egen liten flock höns på tomten. Vi byggde om hundarna gamla friggebod till ett hönshus och hundgården fick ett nättak så blev det en perfekt hönsgård på ca 50 kvm. Vi har ytterligare ca. 30 kvm gammal hundgård men den har bara fårstängsel så vi måste klä om den så inga obehöriga djur kan ta sig in innan hönsen får tillträde till den delen. Men de går även lösa på tomten de dagar jag är hemma och kan kika till dem. Det är fördelen med att bo i tättbebyggt område, det känns inte som lika stor risk för rovdjur under dagarna men med rovfåglarna vet man ju aldrig så vi är lite försiktiga.

Våra hönor är av rasen Brahma, de tillhör en av de största hönsraserna och räknas som en så kallad kombiras dvs en hönsras som man använt till att både få ägg och kött. Numera är de nog mest sällskapshöns för de lönar sig inte som kötthöns då de är så långsamt växande och är inte särskilt ekonomiska om man ser i förhållande till hur mycket mat de äter mot hur många ägg de ger.
Jag valde dem för att jag tycker att de är så stora och vackra med sin täta fjäderdräkt, vackra färger och befjädrade ben och för att de beskrivs som lugna, vänliga och lätta att få tama. Nu är ju mina Brahmor inte vuxna ännu men än så länge håller jag med om beskrivningen till fullo!

20150825_margit2

Margit 5 mån, blåspättad

20150825_barta1

Bärta-Märta 5 mån, guld svartbandad (rapphöns färgad)

20150825_magda2

Magda 3,5 mån, guld blåbandad

Annons