Trassel flyttar hemifrån

 

Världens finaste Trasselsudd ska flytta till en ny flock… låter helt otroligt även för mig men det är sant. Men jag ska börja från början!

Trassel flyttade egentligen in ”för tidigt” i vår flock, Trubbel var bara 18 månader när hon föddes, men hon har varit så otroligt lätt att ha att göra med och hon lärde sig allt galet snabbt att det knappt märktes att vi utökat flocken.

Vardaglydnadsmässigt är hon överlägset den trevligaste och mest välartade individen i vår flock, henne behöver vi sällan skämmas över till skillnad från hennes halvbror Trubbel och de små taxarna, framför allt Mikrometer! Hon är otroligt lättlärd och gör många moment bättre än Trubbel på lydnadsplanen, håller ihop mkt bättre under freestylen MEN… Trassel och jag klickar inte riktigt på tävlingsbanorna. Där märks hennes mjuka sida av tydligt och när jag går in i ”tävlings-mode” blir jag för stressad för henne och hon försöker dämpa mig… fungerar inte alls. 😉 I rallylydnaden har det inte märkts av lika mkt helt enkelt för att jag själv inte blir lika taggad på rallyplanen. Än… 😛

Har alltid haft lite dåligt samvete för Trassel att hon inte får riktigt lika fokuserad träning som Trubbel och även om hon varit borta pga valpkullar så hade vi kunnat träna mer och kommit längre känns det som, men jag tror det har tagit emot när jag inte haft någon klar plan för hur jag ska lösa mina tävlingsproblem med henne.

I februari i år plockade vi hem lilla Vinna som var tänkt att bli en kompletterande ny linje till vår kennel och jag trodde inte att det skulle bli så svårt att hitta en passande fodervärd åt henne. Men det visade sig vara långt svårare än vi hade tänkt oss… Efter att hon provflyttat men kommit tillbaka bestämde vi oss i april för att behålla henne i flocken.

När flocken utökats till 5(!) hundar, varav tre tollare, kände jag återigen att nu blir det Trassel som kommer dra det kortaste strået på träningarna, speciellt som Trubbel kommit med i landslaget i Freestyle och redan tog ytterligare lite mer tid från de andra. Men vi bestämde oss för att försöka göra det bästa av situationen, Jonas lovade t.o.m. att gå agilitykurs med Mikrometer i höst! 🙂

I början av juni hörde Elin av sig och berättade att de var tvungna att omplacera sin tollare Koira och undrade om vi fortfarande var intresserade av att lämna ut Vinna på foder. Så fort jag läste hennes mail var det första som dök upp i huvudet: Trassel skulle passa PERFEKT i Elins familj! Andra tanken var naturligtvis: Vill jag verkligen bli av med Trassel..?! Jag har haft Elin på kurs tidigare och hon tillhör samma klubb så jag kände redan till hur hon tränade hund, jag behövde bara diskutera igenom min idé med Jonas först.

Fördelar:
– Elin skulle få en rolig träningskompis som även skulle funka fint i familjen.
– Trassel skulle få EGEN tränare som dessutom med största sannolikhet skulle passa bättre ihop med henne på tävlingsplanen.
– Vi skulle få ”bara” 4 hundar i flocken igen, jag slippa dåligt samvete att Trassel inte får tillräckligt med träningstid.

Nackdelar:
– Trassel skulle inte bo kvar hos oss längre…

Jag litade på magkänslan som sa att detta var helt rätt beslut och stämde träff med Elin på Linköpings HU. Där fick även Jerre och deras lilla dotter Molly, 10 månader, träffa Trassel och Elin kunde passa på att provträna lite för att se hur de kom överens träningsmässigt.

Elin gick en promenad och provade att köra lite agility och sen satte vi oss och pratade. Medan vi vilade lekte Molly med Trassels koppel och då börjar Trassel försiktigt ta kopplet och utmana Molly på dragkamp. Inte helt otippat var Trassel starkare än Molly men det sötaste var att Trassel gick tillbaka med kopplet och lät Molly greppa om det och återigen bjöd in till en försiktig dragkamp som hon vann, detta upprepades 3-4 gånger och jag tror det var här jag föll och tog beslutet att låta Trassel flytta om Elin och Jerre ville ha henne…

När det blev dags för Koira att provbo hos sin nya familj fick Trassel flytta in på prov hos Elin. Jag undrar om hon inte kände på sig att det var något speciellt på gång, för hon var extra busig och hade dragkamp med kopplet innan Elin fick gå iväg med henne och då låg hon på som om hon visste var hon skulle.

Vi fick snabbt rapporter om att allt gick bra och bara fyra dagar senare träffades vi på klubben för att träna ihop. Trassel blev såklart glad över att se mig men hon sprang ganska snabbt tillbaka till Elin och visade vem hon ville träna med. Men det som slog ner sista spiken i kistan var ändå när vi alla gick på promenad ihop med hundarna lösa och jag såg hur Trassel sprang tillbaka och gick bredvid Elin och barnvagnen med jämna mellanrum och när vi sedan skiljdes åt och gick åt varsina håll låtsades hon inte om mina visslingar på Trubbel och Vinna utan fortsatte rakt fram tillsammans med Elin utan att ens kasta en blick bakåt… Tydligare än så kan man väl inte visa att man valt att byta familj?! Och även om det smärtade egot en smula (har du hatat att bo hemma hos oss..?) så kändes det samtidigt skönt att jag faktiskt känner min hund så bra att jag visste att Elins hem passar henne så mycket bättre än det jag har att erbjuda just nu!

Trots att det är en win-win situation så har det såklart varit väldigt jobbigt… jag trodde att det var smart att låta Trassel flytta på prov medan vi andra åkte till lydnads-SM så att jag hade annat att tänka på men så fungerade jag inte alls. Sorgearbetet tog vid direkt och jag kunde inte samla ihop mig och engagera mig på tävlingen.
Även om jag förberett mig på att det skulle bli jobbigt kändes det lite märkligt att sörja en hund så djupt (tidvis kändes det som om hon hade gått bort) när jag vet att hon lever och har det ännu bättre än hemma hos oss. Men tänker man efter är det inte så konstigt, det är ju en tajt relation som avslutas så det är väl lite mer likt som att göra slut på ett långt förhållande och nu när jag tänker efter stämmer det precis in på det sorgearbete jag går igenom. Ömsom hemskt och ömsom helt rätt!

Den 20 juli flyttar Trassel ”på riktigt” till sin nya familj och vi önskar dem alla stort lycka till! Ni kan följa Trassels nya öden och äventyr i den här bloggen: koiruliini.se

Annons

8 svar till “Trassel flyttar hemifrån

 1. Åh jag vet vad du går igenom, vi omplacerade pappisen Nero för ett tag sedan och det sved ordentligt i hjärtat 😦 men det blev så bra för alla parter och han kunde inte ha fått ett bättre hem! Kram!

 2. Omplacera hundar är inget man gör utan att det känns. De gånger jag gjort det har det varit med mycket ambivalenta känslor, både lättnad över att den omplacerade hunden (som av olika anledningar inte funkat 100%-igt med mig och därmed fått flytta) fått det bättre (hm, eller jag har trott de fått det bättre iaf…) och så en sorg över att man förlorat en vän, även om man själv valt bort den vännen… Känslor, inte förutsägbara, eller lätta att förstå…

 3. Strongt gjort av dej, hon får det säkert toppen i sin nya familj, annars får hon mer än gärna komma till oss 🙂 kram

 4. Jag tycker det här bevisar vilken fantastisk människa du är. Att kunna se bortom sitt ego för att hjälpa andra individer till det bättre är nog det finaste man kan göra för någon 🙂 Hälsningar Anna med Timpan

 5. Finaste Trassel! Kjenner att uttrykket til Trassel på Kaja når ho skulle lære å svømme. Primadonnane vil ikkje bli våte i ”håret”.

  • Trassel kastar sig upp för att vara beredd på att fånga vatten jag skvätter i ansiktet på henne när vi badar ihop (se understa bilden som är tagen strax efter den översta), inga primadonna-anledning på den här bilden alltså. 😉

 6. Blir ju alldeles tårögd när jag läser detta o visst är det blandade känslor det förstår jag. Trassel kommer ju få det så himla bra hos Elin med familj och du kommer ju träffa henne ofta låter ju perfekt:-)
  Monica Tolla o Busan

 7. Så fint du beskriver omplaceringen – verkligen inget man gör med en klackspark. Låter som om hon kommer att få det superbra med Elin och hennes familj. Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s